perjantai 17. lokakuuta 2014

Eroavaisuudet Suomen ja Kanadan välillä -liikenne

Ensimmäinen osa eroavaisuuksista! Perustan väitteeni omin kokemuksiini ja vertauskohteena on asumani British Columbia ja kotikaupunkini Turku.

Autot ja liikenne:
- KAIKILLA täällä on auto. Aivan uskomatonta mielestäni. Kun kerron, että Suomessa perheillä on yleensä vain yksi auto hämmästellään täällä kovin sitä.

- Lapset ajetaan aina kaikkialle: kouluun, harrastuksiin, kavereiden luokse. Suomessa lapsena jo käytin itse bussia ja pyöräilin paikkoihin, täällä se ei tulisi kuuloonkaan. Monilla perheistä on au pair, kenen tehtävänä on vain olla autonkuljettaja lapsille.







































-16 vuotta täytettyä, täällä saa aloittaa ajamaan autoa. Ensimmäisen vuoden sinun auton perässä on L-tarra kertomassa että olet "learner". Sinulla saa olla vain yksi vanhempi tai muu täysikäinen perheenjäsen kyydissä. Vuoden ajamisen jälkeen on kirjallinen koe sekä ajotesti. Jos läpäiset nämä, olet "new driver" ja saat N-tarran autoosi. Tällöin sinulla saa olla kyydissä vain kaksi henkilöä ja poliisit pysäyttävät heitä usein tarkistaakseen, ettet aja ylinopeutta, aja humalassa ja että noudatat sääntöjä. Useimmat onnettomuudet tapahtuvat kun nuoret miehet ajavat toisten nuorten miesten kanssa, ja tätä yritetään ehkäistä. Ajettuasi vuoden on jälleen testien paikka ja jos läpäiset, saat ajaa normaalisti ilman mitään tarroja.

-Henkilökohtaisesti yksi lempiasioistani täällä: vaikka sinulla on punainen valo, saat kääntyä oikealle. Tottakai pysähdyt ensin katsomaan ettei autoja tule, mutta sitten saat mennä. Suunnittelen usein reittini niin, ettei tarvitse kääntyä vasemmalle vaan oikealle.

-Ihmiset täällä vain eivät osaa ajaa liikenneympyröissä. Chilliwackin keskustassa on kaksikaistainen liikenneympyrä, ja se on yksi kaaos aina. Kaverini oli kerran kyydissäni ja menimme liikenneympyrään ja kun laitoin vilkun päälle merkitsemään että seuraavassa kohdassa poistun, oli kaverini aivan hämillään. Välillä tekisi mieli avata ikkuna ja huutaa "USE YOUR SIGNALS!!" :D

-Asun aika lähellä jenkkien rajaa ja ihmiset käyvät usein jenkeissä ostoksilla. Jenkkien mielestä kanadalaiset ovat kamalia kuskeja, täällä taas sanotaan amerikkalaisista samaa. Suomi-Ruotsi asettelu löytyy siis ympäri maailmaa?

-Bensa on halpaa. Litran bensaa saa Kanadasta ostettua 70 sentillä (euroissa) ja Amerikasta 50 sentillä (euroissa). Ei tunnu siis pahalta kruisailla kaikkialle! Minulla on viellä niin hyvä tilanne, että koska asun farmilla, saa farmi ostettua bensaa PUOLEEN HINTAAN ja meillä on oma bensa-asema täällä, missä tankkaan autoni ilmaiseksi.


Minun autoni!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti