Geert Hofstede on kulttuurintutkija, joka on vakiinnuttanut käsityksiä kulttuurien mittaamisesta ja organisaatiokulttuureista. Hänen töihinsä perustuvalla nettisivulla (klik klik) pystyt mittaamaan eri maiden kulttuuri "lukuja" ja vertaamaan niitä omaan maahasi.
Etiopia sai ensimmäisestä osasta, valtaetäisyydestä, 70 kun taas Suomi sai 33. Valtaetäisyys mittaa yhteiskunnan vallanjakautumista ja vähävaltaisempien suhtautumista jakautumiseen. Mitä suurempi luku on, sitä enemmän ihmiset omaavat paikkansa hierarkiassa, eivätkä kyseenalaista sitä. Matalalukuisissa maissa sen sijaan -kuten Suomessa- ihmiset tavoittelevat esimiesasemaa, ovat itsenäisiä ja omistavat yhtäläiset oikeudet.
Olimme Etiopiassa Sodos-nimisessä kylässä, mikä on 6-7 tunnin matkan päässä pääkaupungista. Sodosta ajoimme joka aamu vielä pienempiin kyliin. Kylissä puhuessamme paikallisten ihmisten kanssa, huomasimme miten he tosiaan hyväksyivät paikkansa vähempiosaisina (verrattuna esimerkiksi pääkaupungin asukkaisiin tai meihin). Tämä on asia, minkä kanssa on tehtävä töitä. Opetimme, miten he pystvät viljelemään tehokkaammin ja näin tuottamaan enemmän ruokaa perheelleen. Tasa-arvoa pystyy edistämään lakien ja asetusten avulla, mutta myös muuttamalla yleistä ajattelukuvaa. Paikalliset usein luulivat, että he ovat syntyneet köyhinä ja kuolevat köyhinä, eikä vaihtoehtoa ole. Asiat tehdään samalla tavalla kuin ennenkin, eikä vaihtoehtoja nähdä.
Kehitysmaaoppi on jotain, mitä haluan opiskella lisää. Haluan tietää lisää, miksi jotkut maat ovat köyhempiä kuin toiset ja miten asiaa pystyy tehokkaasti ja humanitäärisesti parantamaan. Työ mitä Hungrt For Life tekee on uskomatonta, ja olen ylpeä että saan olla heillä töissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti