perjantai 14. marraskuuta 2014

Etiopia vs Suomi, Individualismi

Voi apua, näiden asioiden käsitteleminen -kuten myös ylipäätään kirjoittaminen- on niin vaikeaa suomeksi!! Olen täysin kokonaan suomalainen, mutta opiskelen englanniksi ja olen käynyt kulttuuri-kurssini siis englanniksi. Täällä puhun pelkästään englantia ja suomenkielen kirjoittaminen tarkoittaa minulle vain tekstiviestien lähettämistä... Blogin kirjoittaminen ei siis ole minulle helpointa!

Jokatapauksessa, toinen osa Hofsteden kulttuurijaoittelua on individualismi vs. kollektivismi. Tämä mittari tulkitsee kulttuurien tapaa jaoitella yksilökeskeisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Ero Suomen ja Etiopian välillä on jälleen suuri: Suomen luku on 63 kun taas Etiopian 20. Mitä pienempi luku on, sitä kollektiivisempi kulttuuri on. Kollektiiviset yhteiskunnat ovat perhe ja kylä-keskeisempiä kuin individualistiset yhteiskunnat ja lojaalisuus on tärkeää.




Tämän olen huomannut aina matkustaessani, miten monet yhteiskunnat -varsinkin lämpimien maiden asukkailla- ovat paljon kollektiivisempia kuin suomalainen yhteiskuntamme. Suomessa lähin perhe on se, keiden kanssa ollaan eniten tekemisissä ja lapset muuttavat kotoota aikaisin. 20-vuotias kotona asuva on outo ilmestys, kun taas esimerkiksi Italiassa se on normi. Etiopiassa se, mikä lämmitti sydäntä kovin oli se, miten yhteisöllisiä he olivat. Meidän standardien mukaan heillä ei ollut mitään, mutta siitä vähästä he olivat valmiita jakamaan kaikkien kesken. Eräs kyläläinen kerran osoitti naapuriaan ja sanoi, että hänellä on vielä vähemmän kuin mitä tällä naisella itsellään, mutta sen sijaan että he jättäisivät hänet oman onnensa nojaan, koko kylä auttoi. 







Meillä Suomessa valtio pitää meistä huolen ollessamme vähäosaisempia ja se on jättänyt raon muiden ihmisten auttamiselle. Naapureiden ei tarvitse enää auttaa toisiaan, tiedämme että valtio pitää huolen. Siitä, onko se hyvä vai huono, en osaa sanoa, mutta huomattavaa on se, miten kulttuurit eroavat toisistaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti